Noen tips om hvordan du pruter

 

Alle liker ikke å prute når de skal handle på markedene. Men i Tyrkia er dette en del av handelen.
Her er noen tips om hvordan du går frem

1. Gjør det til en sport

La din grunnleggende holdning være at du aldri skal betale full pris på annet enn bussen. Men gjør det med godt humør.


2. Skap fortrolighet

Å skape en fortrolig stemning er noe av hemmeligheten med pruting. Kjekkaser ender ofte opp uten fem øre i avslag. Er du derimot en hyggelig kunde som selgeren etter hvert setter pris på, er veien til prisavslag mye kortere. Gi kompliment til selgeren for hans produkter

3. Bestem deg på forhånd

Selgerens drømmekunde er kunden som starter samtalen med: - Jeg skal ha et par solbriller. Denne kunden har overlatt hele initiativet til selgeren. 


Selgeren vil da starte med en billig modell, når han har fått kundens fulle oppmerksomhet vil han sakte men sikkert bevege seg mot de dyrere modellene.

Hold deg til fraser som "jeg bare kikker".

4. Konsentrer deg om prisen
Ikke let etter eller påpek usynlige feil ved produktet for å presse ned prisen. Det skaper fort en dårlig stemning for forhandlingene og bør bare brukes som siste utvei.

5. Kvantumsrabatt
Kjøper du mye, går selgerne lett kraftig ned i pris per stykk. Spør hva du må gi for 10 stykker av samme vare.

6. Rund sum
Spør hvor mye du kan få for en stor seddel (for eksempel 10 eller 20 Euro), og be om litt ekstra..

7. Sammenligne priser

Kjenn markedet og innhent priser når du skal forhandle om dyre varer. Ikke noe argument er bedre enn at konkurrenten tilbyr den samme varen til en lavere pris. Selv om varene ikke er identiske tvinger du selgeren til å foreta et valg. Enten gir han deg tilnærmet samme pris som konkurrenten, eller så mister han salget.


8. Kjenn din begrensning

Det er greit å starte med å kreve 50 prosent rabatt på markedet i Marrakech, men ikke hos Ferner Jacobsen. Du skal ikke fornærme selgeren. Hvor mye rabatt du skal kreve, avhenger helt av hva slags produkt du kjøper og hva slags butikk du er i. 

9. Pokerfjes

Finner du noe skikkelig fint, skjul det. Du må prute før selgeren forstår at du har bestemt deg for å kjøpe varen. Sier du at du skal ha en kjole, gir ikke dette noe godt utgangspunkt for å forhandle om prisen. Selgeren vet jo at du skal kjøpe en kjole. 


Prøv heller hele tiden å være sånn passe interessert. En feil mange ofte gjør er å begynne prutingen på vei mot kassa. Da har man allerede tapt. Da vet selgeren at han/hun kan tyne deg for mer enn varen er verdt. 

10. Formiddagspruting
Det beste er å handle midt på dagen når det er få mennesker i butikken. Det er ikke lett å få rabatt når kundene står i kø foran kassaapparatet med bugnende lommebøker. Dessuten er det kjedelig å stå bak disken når det ikke kommer kunder innom.

Formiddagen er en stille tid på dagen da ekspeditøren kan føle at det går lysår mellom hver gang en kunde stikker nesen innenfor døra. Da er det ikke hyggelig å se kunden gå sin vei uten å ha kjøpt noe.

11. Kveldspruting

Rett før stengetid er også mange selgere ekstra medgjørlige. Da kan du få ting ekstra billig. Avslutter selgeren med å sutre «losing money» har du trolig gjort en god handel.


12. Gå ut av butikken

Starter du prutespillet, må du være forberedt på å tape. I ytterste konsekvens betyr det at du må være forberedt på å gå ut av butikken uten å kjøpe noe.

Hvis du ikke har den innstillingen, er det vanskelig å prute. Det er nemlig den eneste trusselen en kjøper har overfor selgeren.


Gå ut av butikken, hvis selgeren ikke går med på ditt tilbud. Er prisen akseptabel for selgeren, roper hun etter deg at du skal få viljen din. Gjør hun ikke det, har du prutet for hardt.

Dette dekkes ikke av forsikringen

Oppholdstillatelse

Hvordan prute

Praktiske tips

Ditt eget internett

NAV Internasjonalt

Reiseinformasjon

Regler om visum

Tollregler

Sykehus i Kemer

Reiseforsikring

Kontakt info